Bayramiç Ziraat Odası > Duyurular > Bayramiç'te Hayvancılık ve Genel Tarım Eğitimi

Bayramiç'te Hayvancılık ve Genel Tarım Eğitimi

Bayramiç Ziraat Odasınca başlatılan hayvancılık ve genel tarım konulu köy eğitimleri sürüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Söğütgediği köyündeki eğitimde yaptığı konuşmada, yöre halkının yeniliklere açık olmadığını, kalıplaşmış tahılların dışında alternatif ürün ekimlerine yönelmediğini, bunun da toprağın verimini azılttığını söyledi.

Toprak analizlerinin neredeyse hiç yapılmadığına işaret eden Baytekin, "Bilinçsizce gübre atıyoruz. Buda hem verimi hem de kaliteyi düşürüyor. Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birisi hayvancılık. Hem çiftçilik yapıyoruz, hem de hayvan yemini satın alıyoruz. Bu maliyeti yükseltiyor. Silaj sadece mısırdan olmaz. Yetiştirdiğimiz, arpa, yulaf, kanalo, fiy ve benzeri birçok üründen silaj yapabilirsiniz. Bu da maliyeti çok aşağılara çekmenizi sağlar" dedi.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, hayvanların bakımı ve hijyeni konusunda üreticilere uymaları gereken konular ile hayvan barınaklarının nasıl olması gerektiğini anlattı.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran ise üreticinin mutlaka maliyeti düşürmesi gerektiğini aksi taktirde yaptığı işten zarar edeceğini dile getirdi.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da köylerdeki toplantılarının devam edeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın başlattığı kampanyaya bizde oda olarak katılıyoruz. Süt üreticilerini destekliyoruz. Süt tüketiminin artırılması için kampanya desteğimiz sürecektir. Sütün sağlığa olan faydaları dikkate alınarak, kişi başına düşen süt tüketiminin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması için toplumsal bilinci artıracak eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Hiç kimse bin bir zorlukla üretim yapan üreticimizin sırtından para kazanmaya çalışmasın."

Truva Sulama Birliği Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arslan, muhtarlar ve üreticilerin katıldığı eğitimde halka, süt, tahin helvası ve pilav ikram edildi.