Bayramiç Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Bölgemiz

YÜKSELEN TARIMIN MERKEZİ BAYRAMİÇ

 

            Türkiye, bitkisel ve hayvansal üretim bakımından içinde bulunduğu bölgede lider ülkelerden biridir. Ekolojisinin ve çalışkan üreticisinin sayesinde tüm dünya ülkeleri arasında da geçmişten bu yana önemli bir yere sahiptir.

            Ekonomisi tarıma dayalı olan Bayramiç ilçemizde sadece ilçemizin değil, Çanakkale ilimizin ve ülkemiz insanlarının gıda ihtiyacının karşılanması, yeterli ve güvenli üretimi gerçekleştirmek temel amacımızdır. Bu kapsamda, üretimde kalitenin ve verimin artırılması, pazar değeri yüksek tür ve çeşitlerin üreticilerimize tanıtılması ve benimsetilmesi, katma değer yaratabilecek üretim metotları ve ürettiğimiz ürünlerde markalaşma çabaları ile ek katma değer yaratarak üreticilerimizin gelirini artırmak çabasındayız. Bu çabalarımızda, üreticilerimize daha fazla katkı sağlamak üzere bilimi temel unsur olarak kabul edip, bakanlığımızın kuruluşları, üniversiteler ve sektörün diğer paydaşlarıyla, diğer ziraat odalarıyla işbirliği yapmak çalışma prensibimizdir.

Bayramiç çiftçisi olarak birçok alanda hem bölgemize hem de ülkemize önderlik ediyoruz. Elma yetiştiriciliğinde, tüysüz beyaz şeftalide, Türk Saanen süt keçisi yetiştiriciliğinde tüm ülkemize örnek olduk. Tüysüz beyaz şeftalinin “Bayramiç Beyazı” olarak coğrafi işaret tescil hakkını alan Ziraat Odamız, bu yıl içerisinde de “Bayramiç Elması” olarak coğrafi işaret alarak üretim değerlerimize katma değer yaratma, pazar payını arttırma çabasındayız.  

            Mitolojik çağlardan bu yana Çoban Paris ‘in güzellikler kraliçesi Afrodit ‘e vermiş olduğu elma; pazarlarda Evciler, Karaköy, Yeşilköy, Çırpılar   ‘Kazdağı’ elması olarak bilinmektedir. Bayramiç'in sarı 'Golden Delicious' cinse elma çeşidinin Türkiye şartlarında diğer bölgelerden daha kaliteli yetiştiğini belirterek, Coğrafi İşaret Tescili ile bunu resmileştirdik. Bayramiç Elmasına coğrafi işareti almamıza neden olan en önemli faktör, bölgede gece ve gündüz sıcaklık farkı nedeniyle ürünün aromasının daha lezzetli ve tadının daha güzel olması. Rengi de daha güzel oluyor. Ayrıca kabuğunun ince olması da ürünü yeme kalitesini yükseltiyor. Ürüne tüm bu kalitesi Kazdağları'ndan kaynaklanıyor. Kazdağı'nın temiz suları, bol oksijenli temiz havasına üreticinin bilinçli üretimi de eklenince ortaya Bayramiç Elmasının kalitesi çıkıyor. Bölgede yılda 100 bin ton civarında elma yetişiyor. Bayramiç Elması Coğrafi İşaret Tescili aldığı için bundan böyle pazarda coğrafi işaret logosuyla satılacak ve daha yüksek bir fiyat bulabilecek. Üretici daha fazla katma değer sağlamış olacak.

            2012 yılında başlatılan "Bayramiç Elması Coğrafi İşaret Tescili" çalışmasında mutlu sona ulaşıldı. 1 Haziran 2016 Çarşamba Tarih ve 29729 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 12 nci maddesi gereğince 12.03.2013 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilmiş olup hiç bir itiraz olmadan Coğrafi İşaret Belgesi" tarafımıza sunulmuştur. Tarihteki ilk güzellik yarışmasında Afrodit’e verilen altın elmaya da bu yakışır.

 

Yöremize özgü olan ‘Bayramiç Beyazı’ nektarini olarak bilinen endemik meyve çeşitlerimizdendir.  Ki bu meyve ülkemizin çeşitli coğrafyalarda denenmesine rağmen Bayramiç Yöresindeki tat ve aromaya ulaşılamamıştır. Konu ile ilgili olarak Oda Başkanlığımızın ‘ Bayramiç Beyazı ‘ olarak Türk Patent Enstitüsü’nün 17.09.2010 tarih ve 157. sayılı kararı ile Bayramiç Ziraat Odası adına Coğrafi İşaret Tescili ve aynı zamanda 12.10.2011 tarih ve 28082 sayılı kararı ile AB ve diğer ülkelerde kimlik tescili yapılmıştır. Bayramiç Beyazı Dünya’da ve Türkiye’de sadece Bayramiç ilçesinde yetişen, ender meyve türlerinden birisidir. Yapılan araştırmalarda, Bayramiç Beyazı nektarinleri yörede tamamen çekirdekten yetiştirildiği, bu nedenle yetiştirilen tiplerin çok farklı özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur. Şeftali ve nektarinin anavatanı Çin olarak gösterilmesine rağmen, Bayramiç Beyazının, başka bir yörede bulunmaması, yöreye ayrı özellik kazandırmaktadır.   “Tüysüz Beyaz Şeftali” meyvesi; son yıllarda ülkemizde pazarlama imkânlarının da artması sonucu, kısa sürede tanınan ve talep edilen bir ürün haline gelmiştir. Morfolojik özellikleri bakımından şeftali ve diğer nektarinlere çok benzemesine karşın, Bayramiç Beyazı meyve özellikleri bakımından büyük farklılıklar sergilemektedir. Bu farklılığın, sert çekirdekli meyve türleri arasında karşılıklı doğal melezlenmesinden ileri geldiği uzmanlar tarafından iddia edilmektedir.

Şeftali ve nektarine göre daha bodur ağaçlara sahip olan Bayramiç Beyazı, daha sık dikime izin vermekte, birim alandan tatminkâr ürün elde edilebilmektedir. Aynı zamanda, şeftali ve nektarinden farklı olarak çekirdekten yetiştirilmekte, ana bitkinin meyve özelliklerine yakın meyve vermektedir. Bu özellik, sert çekirdeklilerin hiç birinde yoktur. Dolayısıyla Bayramiç Beyazının üretimi ve çoğaltımı, bahçe tesisi son derece kolaydır. Her ne kadar çekirdekten yetiştirme kolaylığına sahip ise de, aynı çeşitten bile olsa aşı yapıldığında daha kaliteli meyve almak mümkündür.

Bayramiç Beyazı diğer meyve türlerinden farklı olarak çok erken meyveye yatmaktadır. Çekirdekten ektikten sonra, üçüncü yılda emeği koruyacak meyve verimi elde edilmektedir. Kaliteli meyve elde etmek için tozlayıcı çeşit kullanımına da gerek duyulmamaktadır. Kendi çiçek tozuyla tozlaştığı için, hemen her türlü hava şartlarında meyve tutabilmektedir. Kurağa dayanıklı bir meyve türü olması da, az suyla yüksek verim elde etmede önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bayramiç yöresine lokalize olmuş Bayramiç Beyazı, kendine has kokusu ve aroması ile hemen bütün etli meyvelerden ayrılmaktadır. Kuru madde içeriği yönünden en sert şeftali çeşitleri ile aynı gurupta yer almaktadır. Bu özelliğiyle uzun süre depolanabilmekte ve uzun mesafelere taşınabilmektedir.

Normal eriklerden daha büyük meyvelere sahip olan Bayramiç Beyazının meyveleri ortalama 50 gram gelmektedir. Ağaç başına 50 kilograma kadar meyve alınabilmektedir. Meyve kabuğu sarı-yeşil tonlara sahip olup, meyve eti rengi beyaz ile açık sarı arasında değişmektedir. Hem şeftali hem de erik tadı alınabilmektedir.

Bayramiç’te her geçen gün Bayramiç Beyazı üretimi artmaktadır. Üretimi 10 bin tonun üzerine çıkmıştır. Farklı aroması ve tadıyla Bayramiç üreticisinin yüzünü güldürmektedir. Üzerinde yapılacak araştırmalarla daha da geliştirilmesi beklenen Bayramiç Beyazı, gelecek yıllarda, yöresinin ismini daha geniş kitlelere duyuracak bir üründür. Bu meyanda yörenin stratejik ürünlerinden bir tanesidir.

            Egenin kuzeyinde Marmara’nın güneyinde Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında yetiştirilen zeytin ağaçlarından elde edilen altın rengi zeytinyağımızı ülke ve dünya pazarına yeni bir zeytinyağı damak tadı olarak tüketicilere sunmaktayız. Bereketli topraklarımızda son turfanda olarak yetiştirilen ve birçok mutfakta tadı ve kalitesiyle aranan, domatesimizden söz etmeden olmaz. Her ne kadar son yıllarda popülaritesi düşmüş olsa da dünyadaki en iyi kanyağın elde edildiği kanyaklık üzüm bağları yine ilçemizde yer almaktadır. Kanyaklık üzüm çeşidimiz olan Karasakız üretimi yapılmaktadır.

            Ülke ve Dünya pazarında Ezine Peyniri olarak bilinen peynire has tadı ve kaliteyi veren sütün kaynağı hayvanların otladığı meraların büyük bir kısmı yine ‘Yeşil Bayramiç ‘ mizdedir. Saanen ırkı keçinin de damızlık merkezi durumuna gelmiş bulunmaktayız.

            Ülkemiz dünya arı yetiştiriciliğinde 2’nci sırada bulunuyor. Bayramiç doğal dokusu, endemik bitki örtüsü, ormanları ve zengin su kaynakları ile çok özel bir bölge. Bölgemizde her gecen gün arıcılık ve bal üretimi artıyor. Bayramiç Bal Üreticileri Birliği’nin almış oldukları Kazdağ Yöre Bal patentli yöresel ürünü bulunmaktadır. Her geçen gün büyüyen bünyesiyle 4.000 kayıtlı kovan ve 65 kayıtlı üyesi ile ortalama 35-40 ton bal üretimi yapmaktadır.

            Doğal ve endemik bitki türüyle dolu meralarda otlayan hayvanlarımızın sütü kadar etinin lezzetide damaklarda kalmaktadır. Sadece meyveleri ve hayvanlarımı? Kazdağı’nın karlı zirvelerinde beslenen ve coşkuyla akan serin sularının içerisinde yetişen alabalığımızın eşsiz Kazdağı Manzarasıyla birleştiğinde tadı daha bir güzel olur. Anlata anlata bitiremediğimiz Yeşil Bayramiç ‘in tarihe dayalı geçmişiyle, doğal güzellikleri, kendine özgü tarımsal varlığıyla Ulusal ve Dünya pazarında ‘BAYRAMİÇ ‘ ismini duyurmak odamızın misyonudur. Yapmış olduğumuz faaliyetler doğrultusunda Yöremizin tescilli ürünlerini TBMM’de milletvekillerimize ikram edilerek tam not almıştır. Gerek yerel ve ulusal basın, sosyal medyaya tanıtımlarımız devam etmektedir. 14 Mayıs 1946'da Uluslararası Tarımsal Üreticiler Federasyonunun kurulmasıyla 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kabul edilmekte olduğunu, Dünya'nın gıda ihtiyacını çiftçilerin karşıladığını, çiftçilerin üretim yapmaması halinde olabileceklerin düşünülemez olduğunu "Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de nüfus hızla artmaktadır. Artan nüfusun gıda ve giyim ihtiyaçlarının karşılanması için var gücümüzle çalışmaktayız. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda 13 milyon nüfusu besleyen bu topraklar, bilgi ve teknolojinin kullanılmasıyla bugün 100 milyon nüfusa yetecek gıda üretimi gerçekleştirmektedir. Bazı tarım ürünlerinde ithalat olmakla birlikte, dış ticaret açığı vermeyen tek sektör tarım sektörüdür. Bu çiftçimizin başarısıdır. Çiftçimiz dünyanın en kutsal işini yapmaktadır. Bütün sorunlarını bir kenara bırakarak bu ulvi görevi, gıda üretimini gerçekleştirmektedir. Borç demeden, harç demeden toprağını işlemekte ve üretimine devam etmektedir. Bizlerde bu kutsal görevi icra eden çiftçilerimizin üretimini okul sıralarındaki öğrencilerimizde anlatmak, tarımı aşılayarak israfın önüne geçmek adına şiir, resim ve kompozisyon dalında yarışma düzenledik. Yarışmaya katılan eserler arasında ilk üçe giren 9 öğrenciye birer küçük altın hediye ettik. Akabinde yerli malı haftasında minik anasınıfı öğrencilerimize yerli malı haftasında elma ikramında bulunduk.
Yeni hedeflerimiz ise Bayramiç üreticisinin yetiştirdiği koyun, keçi ve inek sütünün bir vitamin deposu olduğunu, özellikle Bayramiç yöresindeki otlaklarda beslenen hayvanların diğer bölgelere göre daha çok farklı ot ile beslenmesiyle bu yörenin sütünün daha değerli olduğunu anlatmak için çalışmalara başladık. Köylerimizde zeytincilik, domates yetiştiriciliği, hayvancılık ve genel tarım konulu eğitimlerimiz üniversitemizin akademisyenleri ve uzman kişiler tarafından üreticimizin ayağına gidilerek çalışmalarımız devam etmektedir.

            Bu duygu ve düşüncelerle tüm yatırımcıları tarımsal anlamda yatırım yapmaya davet ediyor. Kendilerini oda olarak her türlü yardım yapacağımızı buradan iletiyorum. Turizmcilerin de bölgemi gezmesi doğal alanlarımız dağ turizmine açık bir bölgedir. Onun için her kişinin Bayramiç ‘ mize gelip doğal bahçeleri görmeleri tarihi ve doğal güzelliklerimizi görmeleri gerekir. Çünkü burası ‘YEŞİL BAYRAMİÇ 'imizdir.


Mesut ŞEN

Yönetim Kurulu Başkanı