Bayramiç Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bayramiç Ziraat Odası > Bayramiç Beyazı

Bayramiç Beyazı

Çekirdekten yetişen, kokusu, aroması ve farklı bir tadı olan meyve. Aynı meyve fidanı Bayramiç dışında dikildiğinde oluşan meyveler renk, tat ve şekil itibarı ile farklı oluyor. Bu da Kazdağları'nın oluşturduğu hava akımından kaynaklanıyor. Öncelikli olarak Bayramiç Beyazı bir kimliğe kavuştu. Önümüzdeki süreçte hedefimiz Bayramiç Beyazından reçel ve parfüm yapmak. Bu meyveyi tatmış olanlar çok iyi bilirler ki meyvenin kendine has cezbedici bir tadı ve kokusu var

BAYRAMİÇ BEYAZI

Türkiye nektarin üretimi 90 bin ton olup, bunun %25 i Çanakkale ilinde üretilmektedir. Çanakkale ilinin nektarin üretiminde ilk sırada yer almasında ekolojik koşulların uygun olması, üreticilerin tüketici isteklerine göre yeni çeşitleri pazara sunması ve Bayramiç Ziraat Odası tarafından alınan Coğrafi İşaret tescili etkili olmuştur. Bayramiç ilçesi, Türkiye’de Çanakkale ili sınırları içerisinde 1.284 km2 alana sahip olup, 39ᵒ, 49’ N (kuzey) ve 26ᵒ, 37’ E (doğu) enlem dereceleri arasında yer almaktadır. Bayramiç Beyazı, Bayramiç ilçesi ve Kazdağları yöresinin endemik genotipidir. Bayramiç Beyazı, Çanakkale ilinin Bayramiç sınırları içerisinde yetişen-yetiştirilen endemik bir genotiptir. Bayramiç Beyazı yetiştiriciliği 500-1000m rakımlarında yapılmaktadır. Bayramiç genel olarak alüvyal, çabuk ısınan, yeraltı suyu derinliği uygun, toprak derinliği 1-2 metre, toprak pH değeri 6-7 olan topraklardır. İlçede yıllık yağış miktarı yıllara göre değişmekle birlikte 600-700 mm’ dir. Bayramiç Beyazı, üretim yapılan ilçe sınırları içerisinde tohumdan yetiştirilir. Bahçe tesisinde dikim aralığı 4x5 m olup, şeftali yetiştiriciliğinde yapılan kültürel işlemler (gübreleme, sulama, budama, mücadele vs.) aynen uygulanır. Fidan dikiminden 3 yıl sonra meyve verimi başlar, 4. yıldan sonra ekonomik anlamda meyve elde edilir. Normal geçen bir mevsimde tam çiçeklenmeden 65-75 gün sonra meyveler hasat edilebilir. Haziran sonundan Ağustos ayının ortasına kadar hasat devam eder. Hasat seçmeli olarak 2-3 defada yapılır. Hasat için meyvenin yeşilden sarıya doğru renk değişiminin başladığı dönem baz alınır. Hasat edilen meyveler soğuk depoda 0 C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 4 hafta depolanabilir. Depolamada özel polietilen torba veya streç film ile yaratılan modifiye atmosfer sistemi kullanılırsa bu süre 6 haftaya uzayabilmektedir. Bu şekilde depolanan meyvelerin raf ömrü 5-7 gün olmaktadır. Soğuk depolama yapılmaksızın direk pazara sunulursa raf ömrü 12-15 gündür. Pazara sunumlarda 5 kg’ lık plastik kasalar, süpermarketler için ise 1 kg’ lık şeffaf şale ambalaj kullanılmaktadır.

Bayramiç Beyazı tipik olarak parlak, tüysüz, ince kabuk, sarı-yeşil kabuk rengi ve beyaz et rengi ile karakteristiktir.  Diğer nektarin çeşitlerine göre daha küçük ama daha sert ve aromatik olması ile bilinmektedir. Bayramiç Beyazı meyveleri mineral element yönünden zengin, insan sağlığı için gerekli elementleri içerdiği görülür. Bayramiç Beyazı meyvelerinin diğer nektarin çeşitlerinden en önemli ayırt edici özelliği aromasıdır. Aroma bileşenleri içeriği ile yenildiği zaman kayısı, şeftali ve erik karışımı taze, ferahlatıcı bir koku algılanmaktadır. Tüketiciler tarafından beğenilmesi nedeniyle yakın ilçelerde ve Balıkesir ili ilçelerinde de yetiştirilmektedir. Yakın yörelerde yetiştirilmesine karşılık özgün değerler sadece Bayramiç ilçesinde yetiştirilen meyvelerde görülmektedir. Bayramiç ilçesinin denizden yüksekliği diğer ilçelere göre daha fazla olduğundan gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Bu farklılık Bayramiç ilçesinin Kazdağları eteklerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Rengin daha parlak ve daha homojen olması meyve kabuğu altında bulunan karotenoidlerin sentezinin düşük gece sıcaklığı, yüksek gündüz sıcaklığında daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan bilindiği gibi ağacın net fotosentez verimi ve rengi tamamen deniz seviyesinden yükseklik arttıkça daha kuvvetli ışık nedeniyle artmaktadır. Benzer şekilde gündüz yüksek sıcaklık, gece düşük sıcaklık aroma bileşenlerinin sentezini arttırmaktadır.

Ayırt edici özellikleri: Bayramiç Beyazı tipik olarak parlak, tüysüz, ince kabuk, sarı-yeşil kabuk rengi ve beyaz et rengi ile karakteristiktir. Diğer nektarinlerden en önemli farklılığı kabuk ve meyve eti rengidir. Meyve kabuğu daha düzgün, pürüzsüz ancak diğer nektarin çeşitlerine göre daha incedir. Bayramiç Beyazı meyvelerinin mineral element yönünden zengin, insan sağlığı için gerekli elementleri içerdiği görülür. En önemli ayırt edici özelliği aromasıdır. Aroma bileşenleri içeriği ile yenildiği zaman kayısı, şeftali ve erik karışımı taze, ferahlatıcı bir koku algılanmaktadır.

Ekonomiye katkısı: Bölgede Bayramiç Beyazı geleneksel tarım yönteminin katkıları ve yılların tecrübesi ile yetiştiriciliği yapılmakta olan bir üründür. Bölgenin iklim özelliklerinden kaynaklı sadece bu bölgede en iyi kalite özelliklerine sahip olarak yetiştirilmekte olan Bayramiç Beyazı Coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte tanınırlığı giderek artmıştır. Aynı zamanda Avrupa birliği tescil çalışmaları devam eden ürünün tescilinin tamamlanmasıyla ihracatı yapılan ürünlerin arasına girmesi hedeflemektedir. Bu durum bölgemize tanınırlığının artması ve daha fazla pazar imkanı sunması açısından bölge ekonomisi için önemli olup kısa vadedeki hedeflerimiz arasındadır.

  

Bayramiç Beyazı Nektarin faydaları

·       İçeriğindeki bileşenler nedeniyle antioksidan özelliğe sahip olup, vücuttaki zararlı atıkları uzaklaştırır. Hastalıklara karşı vücudumuzu korur.

·       Obezite gibi hastalıkların tedavisinde nektarin kullanılmaktadır. Kalorisi az olduğu için kardiyak bozuklukları engellemesiyle bu tarz hastalıklarda yardımcı gıda olarak kullanılabilir.

·       Bol vitamin yanında lutein maddesini içerdiği için göz sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır. Ayrıca bu madde katarakt riskini de en aza indirmektedir.

·       Bol miktarda potasyum minerali içerdiği için potasyum eksikliği çeken hastalarda ek gıda olarak kullanılabilir.

·       Nektarin çeşitli asit içeriklerinin de barındırdığı için vücutta oluşan tümör gibi maddelerin büyümesini engeller.

·       Son yapılan araştırmalarda nektarinin kanseri önlediği keşfedilmiştir. Genel olarak kolon kanserinin tedavisinde tüketilebilir.

·       Genel olarak bağışıklık sistemini geliştirmesiyle bilinmektedir. Bununla birlikte yüksek dozda C ve E vitamini içerdikleri için vücüdumuzu korumamıza yardımcı olurlar.

·       İçerisindeki Magnezyum sayesinde kalp rahatsızlıklarını da engellemiş olur.

·       Nektarin doğası gereği içinde bulunan lif ve alkalin, sindirim sisteminin korunmasını sağlar.

Nektarinde bulunan bio tatlandırıcılar cilt sağlığını korumayı sağlar. İçeriğindeki C vitamini kolajen üretimini teşvik eder. Kolajenlerin vücuttaki görevi de cilt hücrelerinin genç kalmasını sağlamaktır. Ayrıca nektarinde bulunan lutein de serbest radikallerin cilde zararlı etkilerden ve güneşten gelen UV ışınlardan korur.

'Bayramiç Beyazı', Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. 

 

Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin 'Bayramiç beyazı', Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. Bayramiç beyazı, Türkiye'nin Avrupa'daki tescilli 7'nci ürünü oldu.

Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin 'Bayramiç beyazı', Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. Bayramiç beyazı, Türkiye'nin Avrupa'daki tescilli 7'nci ürünü oldu. Bayramiç’te Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini 'Bayramiç beyazı', 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor. Ürün, yurt dışına ihraç edildiği gibi Türkiye'de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gönderiliyor. 2013 yılında 'Bayramiç beyazı' adıyla Türkiye'de coğrafi işaret tescili yapılan ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketici tarafından beğeniliyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Büyük kentlerde yaşayanların lezzeti nedeniyle vazgeçmediği Bayramiç beyazı, üreticisinin de yüzünü güldürüyor. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları başvurunun ardından 2013 yılında coğrafi işaret tescili yapılan Bayramiç beyazını markalaştırmak için girişimlerinin sürdüğünü söyledi. 2016 yılında yaptıkları müracaat sonucunda Bayramiç beyazının 4 çeşit fidan tescilinin gerçekleştiğini anlatan Pehlivan, "Bayramiç Beyazına Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almak için de başvurumuzu yapmıştık. 16 Aralık tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde ilan yayımlandı. 3 aylık sürede itiraz olmadı ve Bayramiç beyazı uluslararası normlarda belgesini almış oldu. Bundan sonra Bayramiç beyazının paketleme, ambalajlama ve yönetimsel işlevini yapmak zorundayız. Coğrafi işaret almakla mesele bitmiyor" dedi. 'AVRUPA'YA BAYRAMİÇ BEYAZI BAYRAĞINI DİKECEĞİZ' Bayramiç beyazının, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili alan Türkiye'nin 7'nci ürünü olduğunu belirten Pehlivan, "Biz Avrupa'ya Bayramiç beyazı bayrağını dikmiş olacağız. Üretim noktasında sıkıntımız yok. Pazarlama noktasında Avrupa Birliği'nin ülkelerinin market reyonlarında Bayramiç beyazı yerini almış olacak. İhracatın önü tamamen açılmış olacak. Tüm yerel ve büyük zincir marketlerinde Bayramiç beyazı satışa sunulacak. Bu ürün farklı isimler altında satılıyordu. Ama bu sorun şimdi aşılmış oldu" diye konuştu. ÜRÜNÜN TANINABİLİRLİĞİ ÖNEMLİ Bayramiç beyazının satışından çok tanına bilirliğinin önemli olduğunu kaydeden Pehlivan, "Avrupa'da çok değişik seminerlere çağrılıyoruz. Ama Bayramiç Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odası olarak çağrılmıyoruz. Bayramiç beyazı coğrafi işaretli bir ürün olduğu için çağrılıyoruz. Avrupa'da coğrafi işaretler çok büyük bir farkındalık yaratıyor. Amacımız farkındalık yaratıp üreticinin daha fazla para kazanması. İnsanlar beyaz nektarin yiyebilir ama Bayramiç beyazının tadı farklıdır. Bugün Bayramiç beyazı ile beyaz nektarini ayıran özellikler vardır. Bunun laboratuvar analizleri, tahlilleri, üniversite hocalarımızın yapmış olduğu çalışmalarla mevcuttur. Açıkçası coğrafi işaretli ürün daha kaliteli bir üründür. Sürdürülebilir bir tarımla yapılan üründür. Bu çalışmalarımızda desteleyen ve yalnız bırakmayan Çomü Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT’a, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat YILDIRIM’a, Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan KAYNAŞ’a, Dekan Dr. Öğr. Üyesi Arda AKÇAL’a, Doç. Dr. Fatih KAHRIMAN’a, Ak Parti Grup Başkanı Çanakkale Milletvekili Bülent TURAN’a, Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU’na, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya ÜZEN’e, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah DENİZ’e, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk SEMİZOĞLU’na, Tarım İl ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan EREN’e, Tarım İl ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ’a yönetim kurulum ve meclis kurulum adına teşekkür eder saygılarımı sunarım” dedi.