Bayramiç Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bayramiç Ziraat Odası > Duyurular > Prof.Dr. Harun Baytekin hocamızın kaleminden Bayramiç Ziraat Odası

Prof.Dr. Harun Baytekin hocamızın kaleminden Bayramiç Ziraat Odası

Hafta sonu cumartesi günü akşamı Bayramiç ilçemizin Sarıdüz köyündeydik. Bayramiç Ziraat Odasının organize ettiği, Sarıdüz muhtarlığının ev sahipliği yaptığı konferans programına katılım çok yoğundu. Köylülerimizin neredeyse hemen hepsi iştirak etti. Organizasyon mevcut şartlarda mükemmeldi.

            Sarıdüz köyü Muhtarı Mustafa Evcimen’in ifadelerine göre nüfusu azalmayan ender köylerden birisi. Meraya dayalı hayvancılığın öncelikli olduğu köyümüzde, geçim yönünden çok fazla sıkıntı olmamakla birlikte, nüfusun artmaması da aslında göç verdiğinin bir ispatı olarak kabul edilebilir. Son zamanlarda süt fiyatlarındaki düşüş ve girdilerin artması, onları da yakından etkilemektedir.

            Konferans programımız geçen hafta Sçğütgediği köyünde yaptığımız programa benzerlikler gösterse de, tarımsal yapı kısmen farklı olduğundan, gelecekle ilgili bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinde tasarruf yapılabilecek noktaları, bilgi biriktirmede dikkat edilecek noktalara daha fazla ağırlık verildi.

            Zootekni Bölümü Öğretim Üyemiz Prof.Dr. Türker Savaş, hayvan yetiştiriciliğinde sahada yaptıkları gözlemleri ve bilimsel araştırmalarını harman ederek, özellikle keçi ve koyun yetiştiriciliğinde barınak şartlarından, besleme ve sağlık uygulamalarına kadar mükemmel bir sunu yaptı. Ardından Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği uzmanlarından Semra Göktürk, birliğin çalışmalarını ve halk elinde ıslah projelerinde gelinen noktaları, hayvancılıkta ırkın iyileştirilmesiyle nasıl başarılı olunacağını, projeye katılan üreticilere yapılan devlet destekleri hakkında oldukça geniş bilgiler verdi. Elbette programın en güzel yeri Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörlüğü uzmanlarından Cem Akşit’in sunumuydu. TKDK’nın ikinci dilimi ve desteklemelerle ilgili sunu ilgiyle izlendi. Üreticilerimizin hayal dünyaları ve kendi işletmeleri için projeler üretmeleri daha da güçlendirilmiş oldu. Gerçekten kamu desteklerinin % 70’lere çıktığı bir dönemde proje üretmek, yöresel kaynaklara katma değer kazandırmak anlamında büyük önem taşımaktadır.

            Ziraat Odası Başkanımız İsmail Pehlivan’ın önder niteliklerini bu programda daha fazla gördük. Ekibiyle birlikte ‘Süt İçin’ kampanyasını daha da güçlendirerek, bu defa katılımcılara kendi eliyle sıcak süt ikram etti. Başkanın vizyoner duruşu, atak, pratik eylemleri köylülerimiz tarafından büyük takdir topladı. Çok sayıda muhtarın, bitlik ve kooperatif yöneticilerinin konferans programına katılması, yöresel anlamda güçlü bir işbirliğinin olduğunu da gösteriyordu zaten.

            Bayramiç Ziraat Odasının etkinlikleri gerçekten takdire şayan bir şekilde devam ediyor. Bayramiç’in, Bayramiçli üreticinin kazanması için yılmadan çalışan ekibe Allah güç kuvvet versin. Bayramiç Elmasına aldıkları coğrafi işaret, tam anlamıyla yılmazlığın bir eseridir. Raporu okudum. Elma ister Golden olsun, ister Fuji, Gala veya Pink Lady olsun, Bayramiç’te yetişmiş ise eğer farkı vardır. Fark her zaman için Pazar değerini artırır. Üreticinin eline kiloda beş on kuruş fazla geçse, toplamda Bayramiç ilçemiz fazladan milyonlar kazanır.

            Bilgi ile pratiği bir araya getirdikten sonra herkes kazanır değil mi?